В Ню Йорк ще се състои среща на Международната група за Сирия. В нея ще участват първите дипломати на Съединените щати и Русия - Джон Кери и Сергей Лавров, както и колегите им от още 18 държави и регионални организации.

Главната тема на срещата, посветена на конфликта в Сирия и борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава", ще бъде постигането на общонационално примирие. Делегатите ще обсъдят следващите стъпки в усилията за решаване на продължаващия вече четвърта година конфликт. Основни точки са организирането на преговори за политическа трансформация в близкоизточната страна и впрягане на повече ресурси в борбата с "Ислямска държава". Руски медии отбелязват, че въпреки че голяма част от разногласията между Съединените щати и Русия остават, двете суперсили за пръв път от години са на една позиция по въпроса за Сирия.


В годишното си обръщение руският президент Владимир Путин се изказа в подкрепа на внесената в Съвета за сигурност на ООН резолюция за Сирия и за първи път заяви, че планът на Русия за разрешаване на кризата в близкоизточната държава съвпада с американския. Самата резолюция беше приета с единодушие в Съвета за сигурност тази нощ. Тя задължава всички страни, представени в Световната организация да пресичат финансирането и оказването на друга помощ на джихадистите. Документът от 37 страници предвижда незабавно да се замразят средствата и финансовите активи на терористите, както и да не се допуска пряка или косвена доставка на оръжия. Задълженията на страните включват пряката или непряка търговия с петрол и продукти от преработката му.