НОВИНИ

Среща за видеонаблюдението в детските градини и училищата

В детските градини и училищата не трябва да има камери за видеонаблюдение. Около това становище се обединиха днес на среща просветното министерство, общините, учителските синдикати и родителски организации. На срещуположното мнение остана само представителят на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Той заяви, че протестите на родители срещу насилието в училище ще продължат.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:01, 16.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Според просветното министерство задължително, масово, 24- часово наблюдение в детските градини и училищата не може да има, защото то би имало крайно негативен ефект. Агресията може да се пребори само с промяна на ценностната система, а видеонаблюдението не може да изгради такава.И още- видонаблюдение може да има единствено там, където всички родители и всички учители са съгласни.

Даница Сачева, зам. министър на образованието и науката: Министерството на образованието и науката не насърчава това. И не насърчава това преди всичко, защото това не изгражда доверие, точно обратното.
Янка Такева, председател на СБУ: Синдиката на българските учители е против видеонаблюдението в училище и детска градина. Всичко това нарушава добрата комуникация, добрите взаимоотношения.

Има и законови пречки за видеонаблюдението заради защитата на личните данни.Затова днес е решено- да се създаде антистресова програма за учителите и всяка детска градина и училище да изработят мерки срещу насилието. С решението за видеонаблюденито не се съгласиха само протестиращите родители.

Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система: Нашите предложения, които сме отправили, те включват и видеонаблюдение. На този етап няма възможност поне според обяснените законови пречки да се наложи такова, което за нас е разочароващо в крайна сметка.

Затова протестите ще продължат като видеонаблюдението не отпада от исканията, а родителите ще търсят законодателни промени за въвеждането му. Протест днес имаше в Добрич. Следващата седмица са Велико Търново и Перник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клубът на фоторепортерите отбеляза 20 години от създаването си
Клубът на фоторепортерите отбеляза 20 години от създаването си
Община Пловдив изгражда нова детска градина в район Централен в Пловдив
Община Пловдив изгражда нова детска градина в район "Централен" в Пловдив