НОВИНИ

Среща заради готвените промени в дейността на малките казани

Собственици на казани за варене на ракия сe срещнаха с депутати заради готвените законови промени, свързани с дейността им. Дребните производители на ракия са притеснени най-вече от допълнителните ограничения, внесени от Менда Стоянова и група депутати. Те предлагат малките казани да произвеждат само 2500 литра ракия с намалена ставка. След това количество всеки клиент трябва да плаща пълна акцизна ставка.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:07, 28.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Три законопроекта за промени при производството на ракия у нас са внесени в Народното събрание. Първият е на Емил Димитров, който предлага хората да могат да варят до 30 литра ракия вкъщи, без да плащат акциз.

Вторият законопроект е внесен от Патриотичния фронт и той е да се върне старото положение до януари тази година, когато обемите на казаните можеха да бъдат с обща вместимост до 1000 литра и работеха целогодишно.

Законопроектът на Менда Стоянова премахва изискването казаните да работят само 6 месеца в годината, но внася допълнително ограничение, а то е само 2500 литра ракия в една казанджийница да са с намалена ставка. Над това количество ракията да е е с пълен акциз. Според производителите това е непосилно.

Инж. Петко Събев - Сдружение "Българска домашна ракия": Защото по този начин казанджийницата, ако вари средно по 30 литра ракия на клиент, тя ще направи услуга на 80 домакинства с намалена ставка, а на останалите ще иска по-висок акциз. Как казанджията ще прецени кой клиент да плаща с намален акциз и на кой да вземе повече.

Дошлите на срещата депутати подкрепиха дребните производители на ракия и предупредиха, че ако се приеме проекта на Менда Стоянова, то би означавало:

Методи Андреев - ГЕРБ: Край на производството на домашна ракия, защото няма да има кой да я произвежда.
Мартин Димитров - РБ: Кого контролира държавата? Получава се извратеното положение да не контролираме големите и да опитаме да затрием малките производители на ракия.
Валери Симеонов - Патриотичен фронт: Дай боже да успеем да върнем стария закон, защото това е най-подходящият закон за да продължат нещата нормално.

Трите законопроекта за производството на ракия ще бъдат гледани през юли в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания няма да задейства тази вечер процедурата за напускане на ЕС
Великобритания няма да задейства тази вечер процедурата за напускане на ЕС
Полицията задържа втория извършител на грабежа в София
Полицията задържа втория извършител на грабежа в София