Лидерите на страните-членки от Европейския съюз без Великобритания се събират на извънредна среща в Брюксел по покана на председателя на Европейския съвет - Доналд Туск. Целта е да бъдат очертани политическите насоки за преговорите по развода с Лондон, както и да бъде внесена яснота по въпроса за всички засегнати страни.

Тези преговори са много важни най-вече за всички европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания. За българите това означава официално 65 хиляди граждани. Много е важно да се знае каква ще е съдбата на тези хора, когато Великобритания излезе от ЕС, какви ще бъдат техните права и привилегии. Затова първото нещо, което ще разискват европейските лидери днес е това, какво ще стане с около 4 милиона европейци, които живеят на острова и около 1 милион британци, които живеят в Европа.

Друг важен въпрос на днешната среща е сметката, която Лондон трябва да плати, защото бюджетния план на ЕС е готов до 2020 година. Въпреки, че Великобритания напуска, тя трябва да продължи да плаща.

Още един важен въпрос е съдбата на северна Ирландия, защото ако се отделят след референдум някога, ирландците биха искали да останат част от ЕС.