НОВИНИ

Срещата на европейските лидери е важна за европейците, живеещи на острова

Лидерите на страните-членки от Европейския съюз без Великобритания се събират на извънредна среща в Брюксел по покана на председателя на Европейския съвет - Доналд Туск. Целта е да бъдат очертани политическите насоки за преговорите по развода с Лондон, както и да бъде внесена яснота по въпроса за всички засегнати страни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:26, 29.04.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Тези преговори са много важни най-вече за всички европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания. За българите това означава официално 65 хиляди граждани. Много е важно да се знае каква ще е съдбата на тези хора, когато Великобритания излезе от ЕС, какви ще бъдат техните права и привилегии. Затова първото нещо, което ще разискват европейските лидери днес е това, какво ще стане с около 4 милиона европейци, които живеят на острова и около 1 милион британци, които живеят в Европа.

Друг важен въпрос на днешната среща е сметката, която Лондон трябва да плати, защото бюджетния план на ЕС е готов до 2020 година. Въпреки, че Великобритания напуска, тя трябва да продължи да плаща.

Още един важен въпрос е съдбата на северна Ирландия, защото ако се отделят след референдум някога, ирландците биха искали да останат част от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавров: Русия е готова на сътрудничество със САЩ относно сирийския конфликт
Лавров: Русия е готова на сътрудничество със САЩ относно сирийския конфликт
Летище Варна вече е отворено
Летище "Варна" вече е отворено