Подготовката за срещата между ЕС и Турция върви с пълна сила, всички очакват много от нас, това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди началото на пролетната среща на върха на европейските лидери. Според него срещата във Варна е една от последните възможности Евросъюзът и Турция да останат в диалог.

Окончателното решение дали ще има среща ЕС-Турция във Варна ще се вземе по-късно днес на лидерска вечеря, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова. Бойко Борисов обаче каза, че очакванията са големи и диалогът между ЕС и Турция задължително трябва да продължи. Подчерта, че е важно споразумението между Брюксел и Анкара за мигрантите и каза, че плащанията към Турция трябва да продължат. Според него са важни добрите отношения заради крехкия етнически мир в региона. Затова той е приел посредническа роля, допълни той.

Бойко Борисов съобщи, че Доналд Туск е обещал да дойде малко по-рано във Варна, за да могат двамата да търсят разрешение за задържаните журналисти в Турция.

Борисов се срещна с Доналд Туск

Борисов се срещна с Доналд Туск

За разкриване на извършителите на атентата в Солсбъри призова премиерът Бойко Борисов преди срещата на върха на лидерите от Европейския съюз. Покушени...

Бойко Борисов се скри, че съществува напрежение между Гърция и Кипър, от една страна, и Турция - от друга. Затова каза, че в разрешаването на тези конфликти трябва да участва и генералният секретар на НАТО, защото ЕС и Турция са партньори в Алианса:

Бойко Борисов - министър-председател: Среща ЕС-Турция ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, защото толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с различни хубави думи - свобода, демокрация, правда, а всъщност гинат хора. До сега бях в ЕНП, където е Доланд Туск и болшинството от европейските премиери и канцлери. Всички имат надежда, че с диалог може да постигнем все пак някакво съгласие.
© БНТ

Една от основните теми днес е случая с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал. По въпроса Бойко Борисов каза, че е „мнителен“ по този случай и заяви, че първо разследващите трябва да си свършат работата и тогава ще се произнесе кой е виновен. Според Борисов е обезпокоителен фактът, че във Великобритания се използва боен отровен газ:

Бойко Борисов - министър-председател: Доста години се занимавах с разследване на криминални престъпления, водил съм не 10, не 100, а доста повече операции и обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед. От една страна много е плоско, много видно, много брутално, много насочващо, в един момент, в който някой казва, това бил интереса на президента Путин да си вдигне своята избирателна активност. Аз не мисля, че имаше човек в света, който се съмнява, че Путин ще спечели изборите. Нито на Запад, нито на Изток. Още повече, ако е вярно пък това което казва, че той може да повлияе на САЩ, би било за него детска игра да го направи за своите избори.

Друга важна тема в Брюксел за търговските отношения между САЩ и ЕС. Дойде новината, че ЕС ще бъде изключен от митата за стомана и алуминий, които Доналд Тръмп обяви. Това предстои да се потвърди официално. Беше обсъдена идеята да се въведе данък за големите технологични гиганти като „Амазон“ и „Гугъл“.