НОВИНИ

Срещата на върха в Брюксел: Очаква се решение за срещата ЕС-Турция

Подготовката за срещата между ЕС и Турция върви с пълна сила, всички очакват много от нас, това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди началото на пролетната среща на върха на европейските лидери. Според него срещата във Варна е една от последните възможности Евросъюзът и Турция да останат в диалог.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:28, 22.03.2018
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Окончателното решение дали ще има среща ЕС-Турция във Варна ще се вземе по-късно днес на лидерска вечеря, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова. Бойко Борисов обаче каза, че очакванията са големи и диалогът между ЕС и Турция задължително трябва да продължи. Подчерта, че е важно споразумението между Брюксел и Анкара за мигрантите и каза, че плащанията към Турция трябва да продължат. Според него са важни добрите отношения заради крехкия етнически мир в региона. Затова той е приел посредническа роля, допълни той.

Бойко Борисов съобщи, че Доналд Туск е обещал да дойде малко по-рано във Варна, за да могат двамата да търсят разрешение за задържаните журналисти в Турция.

;

Бойко Борисов се скри, че съществува напрежение между Гърция и Кипър, от една страна, и Турция - от друга. Затова каза, че в разрешаването на тези конфликти трябва да участва и генералният секретар на НАТО, защото ЕС и Турция са партньори в Алианса:

Бойко Борисов - министър-председател: Среща ЕС-Турция ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, защото толкова много са се влошили отношенията на много места по света, водят се войни, агресивни действия, обличат се с различни хубави думи - свобода, демокрация, правда, а всъщност гинат хора. До сега бях в ЕНП, където е Доланд Туск и болшинството от европейските премиери и канцлери. Всички имат надежда, че с диалог може да постигнем все пак някакво съгласие.
;

Една от основните теми днес е случая с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал. По въпроса Бойко Борисов каза, че е „мнителен“ по този случай и заяви, че първо разследващите трябва да си свършат работата и тогава ще се произнесе кой е виновен. Според Борисов е обезпокоителен фактът, че във Великобритания се използва боен отровен газ:

Бойко Борисов - министър-председател: Доста години се занимавах с разследване на криминални престъпления, водил съм не 10, не 100, а доста повече операции и обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед. От една страна много е плоско, много видно, много брутално, много насочващо, в един момент, в който някой казва, това бил интереса на президента Путин да си вдигне своята избирателна активност. Аз не мисля, че имаше човек в света, който се съмнява, че Путин ще спечели изборите. Нито на Запад, нито на Изток. Още повече, ако е вярно пък това което казва, че той може да повлияе на САЩ, би било за него детска игра да го направи за своите избори.
;

Друга важна тема в Брюксел за търговските отношения между САЩ и ЕС. Дойде новината, че ЕС ще бъде изключен от митата за стомана и алуминий, които Доналд Тръмп обяви. Това предстои да се потвърди официално. Беше обсъдена идеята да се въведе данък за големите технологични гиганти като „Амазон“ и „Гугъл“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес в София беше открит престижният форум „Опера Европа“
Днес в София беше открит престижният форум „Опера Европа“
Милиарди левове загуби за държавата от невнесено ДДС за последните 17 години
Милиарди левове загуби за държавата от невнесено ДДС за последните 17 години