НОВИНИ

Срещата Тръмп-Обама: Първият от разговорите за смяна на властта във Вашингтон

Барак Обама посрещна своя наследник Доналд Тръмп в Белия дом. Разговорът между настоящ и бъдещ президент продължи по-дълго от очакваното, а тонът на срещата беше приятелски - в пълен контраст с отношенията им до този момент. Как премина първият от серията разговори за смяна на властта във Вашингтон, разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:37, 10.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света
срещата тръмп обама първият разговорите смяна властта вашингтон

90-минутна среща, която приключи с усмивки. Така Барак Обама и Доналд Тръмп поставиха началото на процеса по предаване на "ключа" от Белия дом. Досега двамата политици почти не са имали лична среща. По време на кампанията Тръмп обеща да премахне ключови политики на демократите. Обама твърдеше, че темпераментът на Тръмп го прави непригоден за президентския пост и определи републиканеца като "опасно неподготвен" да получи достъп до ядрените кодове. Днес обаче загърбиха различията си.

Барак Обама, президент на САЩ: Имахме чудесен разговор. Искам да подчертая, господин новоизбран президент, че ще направим всичко, за да ви помогнем да успеете.
Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: Вместо очакваните 10-15 минути, за да се опознаем, ние не сме се срещали, с голямо уважение срещата ни продължи почти час и половина. Обсъдихме редица проблеми, включително някои трудности. Очаквам занапред и други срещи с вас, господин президент.

Двамата са обсъждали множество теми, сред които външната политика, както и въпроси, свързани със състава на бъдещата администрация. Обама подчерта, че ще последва примера на своя предшественик - Джордж Буш и ще направи всичко, за да бъде плавен преходът през следващите два месеца. Той сподели и че е обнадежден от желанието на Тръмп да работи с неговия екип по проблемите, пред които е изправена страната.

И докато настоящ и бъдещ президент разговаряха в Овалния кабинет, двете първи дами - Мишел Обама и Мелания Тръмп също се срещнаха, но далеч от погледа на журналистите. Говорителят на Белия дом Джош Ърнес съобщи, че очаквано двете дами са разговаряли за живота в Белия дом и отглеждането на деца там. Ърнест направи и едно уточнение за срещата между двамата президенти. По думите му - тя не е била толкова мъчителна, колкото някои хора са очаквали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК обявява резултатите от референдума
ЦИК обявява резултатите от референдума
Почистващите фирми в Пловдив са готови да чистят снега
Почистващите фирми в Пловдив са готови да чистят снега