НОВИНИ

Срещи на президента Плевнелиев в Ню Йорк

Стратегическото партньорство между България и Съединените щати както и между България и Израел в сферите на сигурността и енергийната диверсификация бяха основен Фокус в срещата на президента Росен Плевнелиев с представители на най-големите еврейски организации в Ню Йорк. Те увериха държавния глава в категоричната си подкрепа и готовност за активна работа в полза на кандидатурата на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова .

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:48, 21.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
срещи президента плевнелиев йорк

Еврейските организации похвалиха страната ни за начина по който се справя с бежанската криза.

Росен Плевнелиев, президент на Р България
"Оценката тук в САЩ е че България е една от много малкото държави, която върши добре работата си по опазване на външната граница на ЕС. Тук се оценява много високо спазването на правилата и човешките права"

Възможностите за диверсификацията на източниците на газ у нас и договореното с помощта на Съединените щати споразумение за българо -гръцкия интерконектор както и активната работа между двете държавите сферата на сигурността и киберотбраната бяха също сред акцентите в разговора с еврейските организации

Росен Плевнелиев, президент на Р България
"Днес тук чухме и много силни думи в подкрепа на кандидатурата на г-жа Бокова в нейната кампания за генерален секретар на ООН. Радваме се, че такива силни приятели на България също ще ни подпомогнат в плана, който правителството е подготвило в подкрепа на тази кандидатура".

Състезанието ще бъде трудно, но в рамките на предстоящите му срещи в ООН през следващите дни, това ще бъде централна тема, заяви още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, президент на Р България
"Разбира се при всички трудности, днес стартираме с едно голямо уверение че имаме силен кандидат на който да пожелаем успех".

По-късно днес в централата на ООН, държавният глава ще има изказване в рамките на пленарната сесия на организация по Целите за устойчиво развитие.

Росен Плевнелиев ще участва в официалната церемония и ще подпише от името на България и глобалното споразумение от Париж за климатичните промени.

Президентът нарече парижкото споразумени историчесски документ за бъдещето на планетата, който ще начертае пътя за поколения напред.

Росен Плевнелиев, президент на Р България
"Което е споразумение за ясен ангажимент на всеки на планетата, на всяка държава и нация затова че ние трябва да действаме природосъобразно и в интерес на следващите поколения"

Росен Плевнелиев изрази надежда, че след неговия подпис под споразумението България ще бъде и една от първите държави, която ще го ратифицира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камилче се роди в зоопарка в Ловеч
Камилче се роди в зоопарка в Ловеч
Как да се противодейства на чуждестранните бойци?
Как да се противодейства на "чуждестранните бойци"?