НОВИНИ

Срещи на турския главен прокурор у нас

Бежанската криза, терористичните заплахи и борбата с организираната престъпност - са сред акцентите на разговора и с българския главен прокурор Сотир Цацаров. Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби на България и Турция - обсъдиха на среща премиерът Бойко Борисов и турският главен прокурор Мехмет Акарджа. Делегация, водена от главния прокурор на Република Турция, е на двудневно официално посещение у нас.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:57, 12.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Общите усилия между държавите са единственото ефективно противодействие на терористичните заплахи. Около тази теза са се обединили премиерът Борисов и главният прокурор на Турция Мехмет Акарджа. Министър-председателят е подчертал, че страната ни полага огромни усилия по отношение на бежанския поток и трафика на хора.

По думите му, е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток. Терористичните заплахи и бежанската криза са били сред темите на срещата с българския главен прокурор.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Най-общо казано, обсъждат се въпроси, които са свързани с бежанската криза, състоянието по границата, едновременно с това, разбира се и въпроси, свързани с тероризма от взаимен интерес. В конкретика не мога да изпадам.

Цацаров заяви, че с турската делегация не са обсъждани евентуални данни за контрабанден внос на цигари от България. По думите му сред темите на разговор не са били и забраните за влизане в Турция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Вижте, ние се занимаваме с криминални разследвания. Не се занимаваме с възможността на Ахмед Доган или Делян Пеевски да влизат или излизат където и да било. Това не е от компетентността на главната прокуратура, нито от компетентността на българската прокуратура.

Тези забрани не са обсъждани. Обсъжданите теми са тероризъм, бежанска криза, трафик на оръжие, трафик на наркотици и разбира се взаимодействието между двете прокуратури.

Турският главен прокурор имаше срещи още с президента Росен Плевнелиев, министрите на вътрешните работи и правосъдието. Основен извод на разговорите е, че е постигнат изключително добър резултат в координацията между двете страни по охраняването на границата.

Сотир Цацаров - главен прокурор: С министъра на вътрешните работи бе обсъдена основно ситуацията по границата, бежанската криза. Още повече, че доколкото ми стана известно, следващите дни у нас на посещение пристига и командира на турската гранична военна охрана.

Посещението е в рамките на Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на България и Турция от 2014-та година, което предвижда обмен на информация, обучения и периодични двустранни срещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризисен център за жертви на насилие в Игнатиево
Кризисен център за жертви на насилие в Игнатиево
Как да се предпазват децата в мрежата?
Как да се предпазват децата в мрежата?