НОВИНИ

Срещу ниските цени на такситата във Варна

Минималните цени за таксиметров превоз от 60 стотинки на километър да бъдат отменени и на тяхно място да влезе в сила стария по-скъп ценоразпис на такситата във Варна. Това ще предложи общинската комисия по транспорт на следващото заседание на градския парламент. До предложението се стигна след скандал между таксиметровите фирми за минималните цени за превоз на пътници в морската столица.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
07:13, 16.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Ценовата война във Варна започна в средата на миналия месец, когато една от таксиметровите централи обяви, че ще вози пътниците на минималната тарифа, определена от общината. На 25-ти януари беше и първият протест, на който водачи от други фирми окупираха офиса на конкурентната компания, в знак на протест.

Ден по-късно недоволните шофьори обявиха, че планират да протестират по няколко часа седем дни, ако транспортната комисия към Общинския съвет не увеличи минималния праг на таксиметровите услуги в града. Напрежението в бранша нарасна на 10-ти февруари, когато 30-40 превозвачи влязоха на комисията, за да изкажат недоволството си от ниските превозни цени.

Тогава беше взето решение да се създаде работна група, която в срок от три дни трябва да определи колко реално струва един километър превоз. И така на 15 февруари транспортната комисията реши още на първата си сесия варненският общинския съвет да отмени минималните цени от 60 ст. за дневна и 65 ст. за нощна тарифа, въведени от този месец.

Добромир Джиков, председател на ПК”Транспорт”: Себестойността на услугата е по-висока, след направените изчисления е по-висока от така определената минимална цена за таксиметров превоз на пътници за 1 км. пробег.

Предстои преразглеждане и на друг важен за бранша въпрос – за максималния брой на такситата в града. В момента във Варна са лицензирани около 3000 коли, но реално се движат 1700. Искането на Националният съюз на превозвачите е да спре лицензирането на нови превозвачи, а максималната бройка да бъде намалена на 2000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алексей Милер остава начело на Газпром до 2021 година
Алексей Милер остава начело на "Газпром" до 2021 година
​98 млн. лева за предприемачи у нас
​98 млн. лева за предприемачи у нас