Срив в онлайн системата на КАТ блокира работата на звеното в цялата страна. Техническият проблем е възникнал при опит да се инсталира нова версия на информационната им система. Така достъпът до услуги като получаване на документи, онлайн справки за глоби или плащане на такива чрез интернет беше невъзможен. Пред гишетата на КАТ в цялата страна се оформиха опашки от изнервени хора.

Още в петък компютърни специалисти започнали да обновяват онлайн системата на "Пътна полиция".

От МВР решили да инсталират новата версия, за да може документите да се издават по-бързо. Първоначално планът бил актуализацията да приключи до неделя. Технически проблем обаче попречил това да се случи. Така гишетата на КАТ не започнаха новата седмицата с нова система, а с викове.

Според гражданите не може обновяването на софтуера да отнема толкова дълго време, без да има резервен план.

Божидар Андонов: Ей, вижте как стоят нещата. Стоим тука като овце. Пълна некомпетентност и само харчене на нашите пари.

Гражданите се оплакват, че не само днес, а по принцип администрацията на КАТ е тромава.

Нина Георгиева: Предната седмица отново не работеше системата. Елате в четвъртък, елате в петък, елате в понеделник. Значи пътувам за чужбина утре. Няма как да си взема документите!

Не навсякъде имаше напрежение. Пред гишетата на "Пътна полиция" в Благоевград беше спокойно. А от Главна дирекция "Национална полиция" заявиха, че експерти работят върху проблема, но не се знае кога ще бъде отстранен.

Гл. инспектор Росен Рапчев - Главна дирекция "Национална полиция": Най-учтиво се извиняваме на всички граждани за това неудобство.

Предупредиха също, че не само шофьорите не могат да проверят глобите онлайн, но и полицаите на пътя.

Гл. инспектор Росен Рапчев - Главна дирекция "Национална полиция": Полицейските служители могат да си извършват полицейската проверка, но няма да имат информация и няма да могат да връчат електронните фишове.

Ще могат да издават актове за установяване на административни нарушения и фишове.

Междувременно днес стартира общоевропейска операция за шофьори, които сядат зад волана под въздействието на алкохол или наркотици. Проверките ще продължат до неделя.