НОВИНИ

Срокове за подаване на заявления за ползване на общински жилища

До края на месеца се събират заявления за ползване на общински жилища в Добрич. До момента молбите за настаняване са 65. След изтичане на срока, комисия ще разгледа всички постъпили документи и ще реши дали всички кандидати ще бъдат настанени в общинско жилище. В София молби се приемат до края на годината. Само в един от столичните квартали - "Люлин", тези, които имат право на общинско жилище са повече от 3000.

Цанка Николова
от Цанка Николова Петя Николаева
11:47, 15.09.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Над 1300 са общинските жилища в Добрич. За да получите такъв дом трябва да не притежавате жилище или друг имот, годен за жевеене и поне един член от домакинството да има постоянен и настоящ адрес в Добрич през последните 5 години.

Елка Димова, зам.-кмет на община Добрич: Това са жилища, които носят след себе си разходи. Трябва да се плащат наемите, трябва да се плащат консумативите, да е обезпечена нормалната поддръжка на жилището. Затова задължително условие е да има доказан някакъв месечен доход в семейството, домакинството или на конкретно лице.

От общината признават, че не всички жилища са в добро състояние. Тези, в които обаче се настаняват хората, са оборудвани с най-необходимите неща.

Елка Димова, зам.-кмет на община Добрич: След като семейството види жилището, удовлетвори го жилищна площ и местоположение от там нататък започваме да изпълняваме този базов стандарт, който включва врати, брави, подови покрития, балатуми, включва прогонване на дограма, включва монтаж на секашета, батерии, санитарни възли и т.н.

От община Добрич нямат точна бройка на нуждаещите се от общинско жилище, тъй като списъкът не е актуализиран близо 20 години. Затова всеки, който фигурира в него трябва да подаде декларация в администрацията до края на март догодина, че все още има нужда от общинско жилище.

Постоянен процес е подаването на декларации за общински жилища и в най-големия столичен квартал Люлин. От услугата се възползват предимно безработни хора, хора в неравностойно положение с ТЕЛК-ове и многодетни семейства. Критерии за настаняване има и в столицата - най-малко 10 години постоянен адрес на територията на Столична община, да не притежават собствен недвижим имот, годен за обитаване или през последните години да не са извършвали сделка за придобиване на жилище.

Милко Младенов, кмет на район "Люлин", Столична община: Гледа се доходът, годишният доход. При средногодишен доход, една четвърт от който позволява да си наемеш на пазарен принцип също нямат право да бъдат настанени. Също така под обсега на нашето обследване попада и движимото имущество. не може да имаш някой скъп автомобил, а пък да искаш да си настанен в общинско жилище.

При липсата на едно от тези изисквания отпада възможността да бъдат настанени. Район Люлин разполага с повече от 2 200 жилища, а в цялата Столична община те са около 11 000. Цените за по-малките апартаменти в най-големия столичен квартал са между 40-50 лева, а за тристайни и четиристайни - между 80 и 100 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване
Румен Радев: Няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска