Срокът на годишните винетки за 2017 година изтича на 31 януари, напомнят от Агенция "Пътна инфраструктура". Новите винетки вече са в разпространителската мрежа. От Пътната агенция въвеждат и още един вид. Променят и валидността на годишните винетки. 2018 г. ще е последната, в която ще лепим винетката си на стъклото на колата, обеща лично регионалният министър. С въвеждането на толсистемата, винетките ще станат електронни и ще се разпознават от специални четци по магистралите.

За трета поредна година цените на винетките за леките автомобили остават непроменени. Годишната е 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева. За пръв път се въвежда и тримесечна винетка. Цената ѝ е 54 лева. Така хората, които пътуват предимно през лятото, по време на по-дълъг отпуск или пък не живеят постоянно в страната, ще могат да използват тримесечния стикер.

А годишната винетка вече ще е с валидност 365 дни от датата на купуването ѝ, вместо до края на календарната година. До 31 януари над 5 милиона винетки ще са в разпространителската мрежа. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, с въвеждането на толсистемата, която трябва да заработи през 2019 година, през първата пълна година работа приходите от пътищата ще са около 1 милиард лева.

За миналата година са продадени почти 7 милиона винетки. От тях Пътната агенция е спечелила 338 млн лв.,от тях по-голямата част - над 240 млн. лв. са от леки автомобили. На дирекциите "Социално подпомагане" миналата година са предоставени 221 000 безплатни годишни винетки.

Ръстът на начислените приходи спрямо 2016 година е 20 млн. лв, а за 2018-та се очаква да бъде около 10 млн. Прогнозите са на база тенденцията за ежегодно увеличение при пътуванията, средно с 15 % годишно.