Всички работници, които имат да получават неизплатени заплати за последните три години, т.е след 1 февруари 2015 г. имат тримесечен срок да подадат заявления в Регионалната дирекция на НОИ. Срокът е до 16 май. Трябва да заявяват, че работодателят им е фалирал, по отношение на него е започната процедура по несъстоятелност, те имат неизплатени заплати или обещетения и искат да бъдат компенсиране от Фонда за гарантиране на вземания. Това каза в "Още от деня" националният омбудсман Мая Манолова, която сподели, че това е голямата битка, на която е посветила десетки часове през 2017 г. Тези, срещу които не е започнала процедура по несъстоятелност, могат да подадат молба в Инспекцията по труда. Вече има подадени 1400 заявления за последния месец, месец и половина.

Промяна на избора на омбудсман е суверенно решение на парламента, който избира омбудсмана. Това каза в "Още от деня" Мая Манолова, национален омбудсман. По думите ѝ депутатите имат своите основания, за да бъде осигурена максимална прозрачност. "Голямото ми притеснение не е в начина на избор, колкото в критериите, които ще приложат депутатите. Много ми се ще да не използват партийни, а професионални критерии, защото институцията не е партийна. В България се прие, че е по-демократичен, ясен и прозрачен в явният избор. Всеки застава с лицето си. Не мисля, че има някаква драма в промяната на избора от таен в явен." , каза още Манолова. "Това, което се опитвам с моя екип, е защита на всички права и свободи на българските граждани.", бяха думите ѝ.

По темата за децата сираци Манолова коментира, че със сигурност системата за закрила има нужда от преглед, защото много неща са неясни и дори абсурдни.

Мая Манолова, омбудсман: Много е несправедливо сегашното състояние. Децата сираци са наказани веднъж от съдбата за това, че са без родители и втори път от държавата, институциите, защото критериите за получаване на финансова подкрепа наистина са абсурдни. Например, за да получава наследствена пенсия едно дете-сирак трябва неговият починал родител да има трудов стаж от 3-5 години. За да получи едно дете персонална пенсия, финансова подкрепа от държава, трябва неговият жив родител да не работи и доходът на член от сем. да бъде в рамките на 75 лв. Това означава двама души да имат месечен доход от 150 лв. Това е пълен абсурд.

В предаването омбудсманът коментира още, че вече има сериозна чуваемост и разбиране в институциите. По думите ѝ 24 000 са общо децата без един или двама родители, а от тях 18 000 получават наследствена пенсия, т.е става въпрос за около 5500 деца.