НОВИНИ

Сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите

Технологиите навлизат все повече в полето на медицината. Но когато става дума за операции на сърце, те могат да изиграят решаваща роля. Вижте как в Съединените щати сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:57, 11.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Съвършенството идва с практиката - максимата важи с пълна сила в този случай. Изследователи от Университета на Вашингтон създават с 3D принтер модели на сърцето на пациенти, които се нуждаят от хирургическа интервенция. Така лекарите получават възможност да се упражняват върху конкретния орган с всички негови особености.

д-р Марк Райсман, Център за кардиологични иновации - Университет на Вашингтон: "Вместо да извършвам всички процедури, свързани със сърдечните клапи, за първи път, по този начин мога да се упражнявам да ги правя извън тялото на пациента и така интервенцията става по-безопасна и по-бърза."

Сърцето на пациента се преглежда на скенер и се създава компютърен триизмерен модел. Файлът с него се зарежда в 3D принтера. Когато бъде принтиран, моделът има - така да се каже - остатъци от матрицата - които трябва да бъде почистени, преди да се предаде на хирурзите.

Дмитри Левин, Център за кардиологични иновации - Университет на Вашингтон: "Едно от огромните предимства е времето за произвеждането. Периодът между момента, в който получавам данните и момента, в който моделът е готов, може да бъде драстично съкратен от дни - на часове."

Лапароскопските операции отдавна са предпочитани навсякъде в света заради липсата на разрези. А подобни 3D модели дават отлична представа на лекарите за сърцето, върху което работят и улесняват работата им, от което в крайна сметка печелят пациентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутати: Общата позиция на ЕС за Венецуела беше блокирана от Италия
Евродепутати: Общата позиция на ЕС за Венецуела беше блокирана от Италия
Екоинспекцията в Пловдив: Няма опасност за здравето на хората във Войводиново
Екоинспекцията в Пловдив: Няма опасност за здравето на хората във Войводиново