НОВИНИ

СС на ООН единодушно препоръча Антониу Гутериш за ген. секретар

Съветът за сигурност на ООН единодушно препоръча на Общото събрание на световната организация да избере Антониу Гутериш за генерален секретар. Вероятно следващата седмица Общото събрание ще се събере, за да потвърди приемника на сегашния генерален секретар Бан ки Мун. Руският посланик Виталий Чуркин, който председателства съвета този месец, отбеляза, че от бившия португалски премиер зависи дали ще назначи някоя от своите конкурентки за поста за свой заместник.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:13, 06.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин обясни защо Москва е отстъпила от позицията си какъв да е полът и от кой регион да е новият генерален секретар.

Виталий Чуркин, посланик на Русия в ООН: От самото начало казахме, че вярваме, че е дошло времето Източна Европа да излъчи генерален секретар и че много бихме искали това да бъде жена. Но трябваше да признаем факта, че има други силни кандидати и не сме обещавали на никого да блокираме всички, които не са от Източна Европа.

Руският дипломат оцени процеса по избора на Гутериш като "много честен" и оправда отхвърлянето на всичките жени кандидати с това, че португалецът просто е най-добър. А по въпроса дали някоя от отпадналите кандидатки няма да стане номер 2 в ООН Чуркин отговори:

Виталий Чуркин, посланик на Русия в ООН: Първо, господин Гутериш ще решава сам кого да назначава на висши постове в организацията. Русия изрази не само пред него, а и пред всички кандидати за генерален секретар, интерес да бъде по-добре представена във висшите ешелони на секретариата на ООН. Това не е тайна. И не е имало сделки под масата.

В първото си изявление след окончателния вот в Съвета за сигурност Антониу Гутериш описа само с две думи своите чувства - благодарност и смиреност. Благодарност към всички страни членки на ООН за прозрачния процес на избора му и смиреност, необходима за да служи на най-уязвимите в света - жертвите на конфликти, тероризъм, бедните и онеправданите.

Виталий Чуркин, посланик на Русия в ООН: Трогнат бях когато видях, че Съветът за сигурност може да взема решения с консенсус, и то по много бърз начин. Надявам се това да се превърне в символичен момент, който ще създаде условия Съветът да бъде способен да решава навременно за драматичните проблеми на нашето време.

Скептицизъм в това отношение изказа по-рано Виталий Чуркин. Според него, важната демонстрация на единство за избора на Гутериш едва ли ще направи по-малко драматични всички различия между постоянните страни членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разговор за чудесата с Деян Донков в Извън играта
Разговор за чудесата с Деян Донков в "Извън играта"
150 години Народно читалище Никола Вапцаров - Благоевград
150 години Народно читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград