Съветът за сигурност на ООН изрази днес дълбоко безпокойство във връзка със ситуацията с рохингите в Мианма и призова за прекратяване на насилието, предадоха Ройтерс и Франс прес.

© снимка: БТА / АРХИВ

Около 400 000 представители на това мюсюлманско малцинство бяха принудени да избягат в съседен Бангладеш от края на миналия месец. В изявление Съветът за сигурност изрази дълбоко безпокойство от съобщенията за употреба на прекомерна сила при операции за обезпечаване на сигурността и призова за незабавно предприемане на мерки за слагане на край на насилието в западния щат Ракхайн, за деескалиране на ситуацията, възстановяване на реда и законността и за гарантиране на защитата на цивилните.

Правителството на Мианма има ангажимент да предоставя без дискриминация хуманитарна помощ на всички хора, принудени да напуснат домовете си, припомни Съветът. Той подчерта колко е важно да бъде намерено дългосрочно решение на ситуацията в Ракхайн.

Съветът за сигурност съгласува декларация за Мианма за първи път от девет години, отбеляза британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт. Съветът се събра днес на извънредно заседание за ситуацията в тази държава от Югоизточна Азия. Дипломати изразиха очакване Китай и Русия, които подкрепят правителството на Мианма, да се противопоставят на остра реакция на събитията в страната. Изявлението обаче бе съгласувано между всички страни членки на Съвета за сигурност.