НОВИНИ

СС на ООН ще започне на 21 юли да гласува за нов генерален секретар

Съветът за сигурност на ООН ще започне на 21 юли да гласува за нов генерален секретар на световната организация, предаде Франс прес, като се позова на френския постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр. Агенцията отбелязва, че сред кандидатите за поста е и българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

bnt avatar logo
от БТА
23:15, 15.06.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света
оон юли гласува нов генерален секретар

Франция е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец. Нейният постоянен представител в ООН е определил датата за започване на изборния процес в писмо до председателя на Общото събрание на световната организация. "Това е ясен сигнал, че Съветът за сигурност изпълнява изцяло своята роля в това решение, решаващо за бъдещето на ООН", коментира Дьолатр пред АФП. 15-те страни членки на съвета трябва да се обединят до октомври около някой кандидат, когото ще представят на Общото събрание, за да потвърди техния избор, отбелязва Франс прес. Вторият мандат на сегашния генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун от Южна Корея, изтича на 31 декември и той няма право на трети. Наследникът му ще встъпи в длъжност на 1 януари.

Петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция - ще имат решаваща роля при избора на следващия генерален секретар на ООН. До момента в надпреварата са се включили 11 кандидати, сред които пет жени. Дипломати обаче изразиха очакване да се появят и други претенденти. Пробива си път идеята следващият генерален секретар на ООН да бъде жена, след като постът е бил заеман от осем мъже, отбелязва АФП.

Традицията освен това повелява той да е от Източна Европа - единственият географския регион, който досега не е излъчвал генерален секретар на световната организация, и Русия държи тя да бъде спазена. Това обаче не е задължително, посочва Франс прес. Неслучайно осем от 11-те кандидати са от Източна Европа. Сред тях е българката Ирина Бокова. Други претенденти са бившият словенски президент Данило Тюрк, словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак, аржентинската му колега Сусана Малкора и бившите премиери на Нова Зеландия и Португалия, Хелън Кларк и Антониу Гутериш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 22-ма нелегални мигранти край Елешница и Добринище
Задържаха 22-ма нелегални мигранти край Елешница и Добринище
Обама се срещна с Далай Лама, но позицията на САЩ за Тибет остава непроменена
Обама се срещна с Далай Лама, но позицията на САЩ за Тибет остава непроменена