Непрогледен смог и предупреждение за опасно високи нива на фини прахови частици във въздуха имаше днес в Пекин и много части на Китай. Властите издадоха предупреждение към гражданите да не излизат без маска, временно имаше и забрана за движение на автомобили, а видимостта беше намалена до едва 50 метра. Предупреждение за замърсяване на въздуха в редица градове по света дойде и от Мадрид, където продължава климатичната конференция на ООН.

Какво е усещането да живееш в Делхи, Пекин или Лондон? Разказва Джанан Дурал.

Когато слушаш статистиката за замърсяването на въздуха, може и да не се впечатлиш. Но когато вдишаш същия този въздух, разбираш колко сериозен проблем е това. С тази мисъл група британски еколози решават да създадат "парници на замърсяването", които в момента са изложени на климатичната конференция в Мадрид.

В пет различни камери, но с условието да стоят не повече от 2 минути, посетителите могат да се почувстват като жителите на Пекин, Делхи, Лондон и други градове. С машини за пушек и аромати се пресъздават нивата на замърсяване във въздуха в съответните градове. Най-трудно се "диша" в Индия, а положителният пример е от Норвегия.

Беше... уффф. Казах си "Господи, трябва да изляза веднага". Искам да знам какво да направя, за да не живея в такава среда.
Крайно време е да разберем, че климатичните промени и замърсяването са неразривно свързани и всеки от нас, всяка държава, трябва да се бори срещу това.

В Мадрид продължават ежедневните протести на екоактивисти. Днес към тях се присъедини и лицето на зеленото движение - младата Грета Тунберг.