НОВИНИ

Със сърф от пластмасови бутилки по Дунав

Двама ентусиасти се спуснаха със сърф от пластмасови бутилки по течението на Дунав от Ново село до Видин. Призивът им е да опазим Световния океан от замърсяване с пластмасови отпадъци. Досега те са преминали през осем държави, България е деветата. Навсякъде, където плават, изминават по вода маратонската дистанция от 42 километра.

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 05.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Каролина и Карлос живеят във Великобритания, но мисията им е да наложат опазването на природата от пластмасовите отпадъци навсякъде по света.

Каролина Нютън: "Искам да повдигнем въпроса за замърсяването с пластмаса и за факта, че през 2050-на година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба."

За Карлос грижата за природата е отговорност на всеки от нас.

Карлос де Соуса: "Всеки един от нас трябва да следи околната среда и да се стреми да я опазва от замърсяване."

Сърфът, с който плават е направен от 160 бутилки от пластмаса.

Каролин Нютън: "Ние на трябва да виждаме пластмаса във водата, но когато сложихме тези бутилки от пластмаса, се получи фантастичен ефект."

Навсякъде, където преминават се опитват да привлекат към каузата си местни общности и природозащитници. Във Видин това е клубът по каяк към туристическа организация. Участъкът, който изминаха по по Дунав е единственият в България.

Каролин Нютън: "Водата е чиста, но има все пак пластмасови отпадъци към брега. Течението е силно, това което е във реката, ще отиде в Черно море".

В България Каролин и Карлос дори са подобрили с десет минути досегашния си рекорд за разстоянието от 42 километра, което изминават. Достигнали са от Ново село до Видин само за шест часа и 35 минути. Ще продължат обиколката през Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Убитото дете от Стрелча вероятно самó се е простреляло
Прокуратурата: Убитото дете от Стрелча вероятно самó се е простреляло
Катастрофа блокира пътя Велинград - Пазарджик
Катастрофа блокира пътя Велинград - Пазарджик