Българската телеграфна агенция отбелязва своята 120-та годишнина с поредица от събития и прояви в цялата страна. По този повод ръководството на най-старата медия у нас покани свои колеги, партньори и приятели във Велико Търново, за да засадят заедно 250 дръвчета черен бор. Зелената инициатива се проведе в землището на живописното селище Арбанаси и ще продължи до края на година и в други градове на страната.

Арбанаси, Велико Търново

В годината, когато Българската телеграфна агенция навършва 120 години, ръководството на медията и нейните партньори ще залесят едни от най-емблематичните места в България като Рилския манастир и местността Узана. Първите 300 черни борчета вече са засадени в околностите на Арбанаси.

Максим Минчев, генерален директор на БТА: Винаги е хубаво нещо да се ражда, нещо да се създава, а колко е хубаво това да е дърво, да е нещо, което ще остане за идните поколения. С този акт за засаждане на толкова много дървета ще направим така, защото един склон около Арбанаси и Велико Търново да бъде засаден с хубави български борове.

В дългата си история Българската телеграфна агенция винаги е оставяла ярки следи, а в нея са работили едни от най-емблематичните имена на българската журналистика. Засаждайки стотици дръвчета в България, БТА ще остави и една зелена еко инициатива.

Ирена Данаилова, кореспондент БТА град Пловдив: Искрено се радвам, че инициативата е толкова благородна и която ще ни надживее може би. И след 50, 100 или 120 години, гората, която днес ще постави табели, че е гора на БТА, нашите наследници и потомци да я видят пораснала.
Дима Шопова, кореспондент БТА град Пловдив: Най-малкото всеки един от нас после ще се опита пак да посади нещо, защото най-малкото то е интересно, като удоволствие е да направиш дупка, да го посадиш и после да го гледаш как расте.

Партньор на инициативата е Северното-централното горско предприятие, които призоваха и други организации да се включат в зелената инициатива.