Преговорите за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит няма да започнат по същество преди началото на 2018 година. Това стана ясно на петия кръг в Брюксел. Причината е липса на напредък по спора за сметката, която Лондон трябва да плати за напускането на съюза.

Мишел Барние, главният европейски преговарящ за Брекзит, заяви, че спорът за т.нар. сметка за развода е в "задънена улица". Затова той няма как да препоръча на лидерите на страните членки да одобрят начало на преговори по същество за бъдещите отношения с Великобритания на срещата им идния четвъртък.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит: "В речта си във Флоренция Тереза Мей заяви, че Обединеното кралство ще спази ангажиментите си, поети в качеството на член на съюза. Това е важно решение. Но тази седмица Великобритания обяви, че още не е готова да даде разяснения за него. Затова не сме преговаряли по въпроса въобще.

Въпросът за сметката на Лондон, която може да достигне и 100 млрд паунда, е едно от трите предварителни условия на Европа за начало на същински преговори. Останалите два са - правата на европейските и британските граждани и уреждането на граничния контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия.

По тях Барние отбеляза известен напредък, но не и "големи крачки напред". Той все пак изрази увереност, че до Коледа е възможен пробив. А британският преговарящ Дейвид Дейвис призова евролидерите да проявят добра воля поне за преговори за двегодишен преходен период след март 2019-а.

Дейвид Дейвис, министър за Брекзит: Надявам се страните членки да признаят постигнатия напредък и да направят крачка напред в духа на речта на министър-председателя във Флоренция.

Твърдата позиция на Брюксел се очаква да доведе до остра реакция от опонентите на Тереза Мей в нейната Консервативна партия, които настояват за твърд Брекзит без сделка и дори са готови да предизвикат правителствена криза.