НОВИНИ

Състезание по програмиране и роботика

Първото по рода си технологично състезание, обединяващо програмиране с роботика стартира в Софтуерния университет. Състезателите ще премерят възможностите си на уникална по мащаб и сложност писта, на която ще се съревновават в различни категории. В надпреварата участват представители на 28 български и 35 чуждестранни учебни заведения. Входът е свободен, а всеки, желаещ да управлява робот, може да го направи.

bnt avatar logo
от ​Милена Благоева
08:12, 06.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Ученици и студенти ще обменят опит и ще се състезават със своите изобретения. Оказа се, че конкуренцията не е малка, но идеята и целта общи - да се забавляват и да привлекат още млади хора към общността си.

Димитър Рангелов - организатор и бивш състезател: В момента целта е да направим едно по-добро състезание и да отворим кръгозора на младите. Българските участници нямат същата база знания, но заради това са състезанията - да има по-голям опит, да се споделя опит и всяка година да ставаме по-добри.

Уникалната писта, невиждана до момента, е на тяхно разположение, а категориите - различни през всеки от петте дни.

Симеон Симеонов - ментор: Това тук днес е едно от, мога да кажа смело, едно от най-добрите съоръжения като писта, за следене на линия. Това съоръжение, в такъв формат и в такъв мащаб, аз лично, не съм виждал по състезания, които са провеждани и в Европа.

За роботиката и сложните технологии ограничение във възрастта няма. Най-малките състезатели ги приемат за свое хоби и бъдеще.

Вяра Симеонова - участник: Да, много ми е интересно, вече го правя с удоволствие две години.

Още една, по-голяма писта предстои да бъде представена скоро, разкриха организаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде се срещат Съединението и Независимостта на България?
Къде се срещат Съединението и Независимостта на България?
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Багдад на 2 септември
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Багдад на 2 септември