НОВИНИ

Добро е състоянието на тримата българи, наблюдавани за симптоми на коронавируса

Все повече авиокомпании спират полети от и до Китай заради разпространението на опасната вирусна пневмония. Сред тях са "Луфтханза" и "Бритиш Еъруейз". Близо 600 граждани на Европейския съюз са поискали да бъдат върнати от Китай в родината им, в това число и българи. Смъртните случаи от новия коронавирус вече са 132. Световната здравна организация ще определи утре дали да се обяви извънредно положение в международен мащаб заради новата епидемия.Трима са вече българите, поставени под наблюдение в болница заради новия коронавирус. Освен мъжа, настанен във ВМА, две жени, завърнали се от Китай и Тайланд са под карантина. Това съобщиха от здравното министерство.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:17, 29.01.2020 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

И тримата са в добро състояние. Вероятността да са заразени с коронавирус е малка, но ще останат под лекарски контрол до 14 дни.

За децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха от Китай, също е осигурено специализирано наблюдение. Обособен е отделен кабинет в болницата в града, както и специалист по инфекциозни болести, който следи състоянието им.

Взети са всички възможни мерки, за да се предотврати евентуалното разпространение на вируса у нас, уверяват от здравно министерство.

Всички лечебни заведения в страната с инфекциозни отделения са в готовност да реагират при съмнение за коронавируса, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Закупени са допълнителни ръкавици, специални маски и защитно облекло за медицинския персонал. Три нови термокамери ще бъдат монтирани на летищата в София, Варна и Бургас.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Мерките, които сме взели, гарантират наблюдението и лечението на голям брой пациенти, така че няма да имаме проблем някой да остане без наблюдение или лечение.

Жената, която е била в Тайланд, е настанена в Инфекциозното отделение на болницата в Добрич.

Д-р Светозар Байчев, директор на МБАЛ Добрич: Чакаме резултати, но на пръв поглед не върви за заболяване, което буди всеобщия интерес.

В София е настанена втората жена, която е пристигнала от Пекин.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Установихме наличието на метапневмовирус на жената от Китай, което напълно обяснява нейното състояние, така че общо взето на 99% отпадат съмненията ни за нея.

До края на седмицата се очаква да пристигнат реактивите за установяване на новия коронавирус. Страната ни разполага с генетични тестове за доказване на такива вируси, но те не са специфични.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести: Верифицирането на методите ще ни позволи началото на другата седмица да можем да поставяме диагностика точно на този коронавирус.

Част от предпазните мерки предвиждат засилени проверки на екипажите на корабите в пристанищата Варна и Бургас.

Ангел Кунчев: Първо ще минават здравните власти, ще видят каква е ситуацията, има ли хора с клиника.

Трима българи, блокирани в поставения под карантина град Ухан са пожелали да се приберат у нас. От външно министерство съобщиха, че най-вероятно те ще бъдат извозени със самолет до някоя европейска държава още в събота.

От здравно министерство призовават за повече спокойствие по тази тема. Вече има случаи на граждани, които са подходили с агресия при прилагане на превантивните мерки на летището. Има го и обратния проблем - твърде много паника по темата. Жена, която се е връщала от Китай, но от провинция, която не е засегната от вируса, само защото ѝ се е скъсала маската, е изпаднала в паника, че вече е заразена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Нинова с коментари относно скандала с разпространените СРС-та
Борисов и Нинова с коментари относно скандала с разпространените СРС-та
Искрен Веселинов: Прокуратурата може да бъде по-тиха и по-ефективна
Искрен Веселинов: Прокуратурата може да бъде по-тиха и по-ефективна