НОВИНИ

Стабилно е състоянието на българските ученици, ранени при взрива в Болоня

Стабилно е състоянието на българските ученици, които бяха ранени при вчерашната експлозия в Италия. Както знаете - камион се сблъска с цистерна на натоварена магистрала близо до летището в Болоня. Двама души загинаха, най-малко 70 са пострадали. При инцидента последваха още няколко експлозии на паркирани в близост коли. По-голямата част от ранените са били оцелени от летящи предмети.

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 07.08.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Премиерът на Италия Джузепе Конте направи визита на най-пострадалите от обгарянията в резултат на експлозията на камиона-цистерна вчера край Болоня. Това са един полицай, участвал в спасителната операция и българският ученик от Силистра, които са в болницата в Чезена. От там Конте се отправи към Болоня, където в болниците са останалите потърпевши.

За Чезена пътува генералният консул на България в Милано Росен Руфев. Той вече се срещна в Болоня с учениците от механотехникума в Силистра. Двете деца, настанени в болницата в Болоня за извършване на пластични операции е възможно да бъдат изписани до края на деня. Друг ученик е приет в друга болница край Болоня и също се очаква да бъде изписан. Загиналият при експлозията е 42-годишният шофьор на цистерната.


Генералният консул на България в Милано Росен Руфев пътува към град Чезена заедно с почетния консул на Италия за региона Франко Кастелини. В болницата в града е българчето с най-тежки изгаряния.

По думите му общежитието, където са настанени децата се намира на около 500 метра от мястото на взрива, което обяснява и техните леки наранявания.


Росен Руфев, генерален консул на България в Милано: По отношение на децата не наблюдавам силни психически шокове в тях. По-скоро са се успокоили. Разбира се ще им е нужно още време за да излязат от тази психоза, която са преживели. Като цяло са много задружни, взаимно се подкрепят. Видяхаме се и с техните учителки, даже в момента пътуваме заедно в колата с тяхната директорка на училището в Силистра.
;

Децата, които пострадаха при взрива край Болоня, се възстановяват. Те са спокойни и са добре. Директорката на училището, в което учат, също е заминала за Италия и в момента се намира там. БНТ успя да се свърже с един от учителите пътуващи с децата.


Радослав Гълчавов - учител: Обгрижваме децата, всичко е наред. Децата са добре, някои са тук при нас, други са в болници и се възстановяват. Директорката е тук, всичко е наред и няма проблеми.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Институциите ще гонят бързи срокове за новия регистър за хората с увреждания
Институциите ще гонят бързи срокове за новия регистър за хората с увреждания
Участъкът на АМ Хемус между Ябланица и Боаза ще бъде завършен предсрочно
Участъкът на АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза ще бъде завършен предсрочно