НОВИНИ

​Стачка на служители на Райънеър в четири държави в края на юли

Стачки в нискотарифната авиокомпания Райънеър в края на този месец може да създадат хаос в полетите в разгара на туристическия сезон. Протестът на кабинни екипажи ще се проведе едновременно в четири европейски държави и ще засегне полети до много дестинации. До него се стигна, след като синдикатите не успяха да влязат в ефективен диалог с ръководството на авиокомпанията по исканията за по-добри условия на труд.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:31, 05.07.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
​стачка служители райънеър четири държави края юли

Четири синдиката от Белгия, Италия, Испания и Португалия обявиха в Брюксел, че ръководството на ирландската авиокомпания не желае да преговаря с тях.

Лучиана Пасо, португалски профсъюз SNPVAC: За съжаление "Райънеър" игнорира служителите си и профсъюзите нямат друг избор, освен да свикат 24-часови стачки в Португалия, Италия, Испания и Белгия на 25 юли и в Португалия, Испания и Белгия на 26 юли.

Основно искане на служителите е договорите с Райънеър, която лети в 37 страни, да бъдат не по ирландското, а по местните законодателства. Някои имат проблеми със социалните осигуровки. Ирландските пилоти ще стачкуват на 12 юли, в знак на протест срещу и ниското заплащане. Всички служители са недоволни от условията на труд.

Ернесто Иглесиас, испански профсъюз USO: Кабинните екипажи нямат вода и са принуждавани да работят като продавачи. Компанията иска да се изкарват дадени суми пари на полет. Екипажите изоставят задълженията да се грижат за сигурността на пътниците.

Очаква се масово участие на 4000 до 5000 души. Служителите започнаха да се организират миналата година и през декември ръководството за първи път в историята на Райънеър призна синдикатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Рухна Кралимарковият камък в местността Стълпище край Русе
​Рухна Кралимарковият камък в местността Стълпище край Русе
​Джъстин Тимбърлейк изненада феновете си с нова песен
​Джъстин Тимбърлейк изненада феновете си с нова песен