Три германски летища са блокирани от предупредителна стачка днес. Тя ще продължи до полунощ. В Дюселдорф, Кьолн-Бон и Щутгарт служителите по сигурността настояват работодателите да предложат приемливо увеличение на заплатите. Синдикатите настояват за уеднаквяване на заплащането в цяла Германия. Все още във Федералната република има разлики между източната и западната част.

Те контролират пътниците, куфарите и товарите. Служителите по сигурността на летищата искат справедливо заплащане за отговорната си работа. Настояват за еднакво заплащане от 20 евро на час. В момента в източна Германия се получават малко на 14 евро, а в западна - над 17.

Андреа Бекер, говорител на синдикатите: Настояваме заплатите да се уеднаквят в цялата страна, но и искаме подобряване на условията на труд.

Протестът засегна повече от 10 000 пътници в Германия. Много от тях бяха информирани предватилно и дори не са се разкарвали до летищата. Останалите приемат с разбиране значителните закъснения. Повече от 600 полета бяха отменени.

Кристиан Вит, пътник: Когато лично си засегнат, трудно проявяваш разбиране. Трябва обаче да се погледне цялостната картина. В нашата страна по отношение на заплатите има недобро развитие през последните десетилетия. Това сега е резултатът.

Работодателите считат стачката и исканията за преувеличени. 20 евро на час за всички и твърде много. Синдикатите се стягат за нови протести.