Демонстранти, които подкрепят отделянето на Каталуния от Испания, влязоха в сблъсъци с полицията, докато блокираха пътища и железопътни линии. Причината за протеста е съдебният процес срещу 12 сепаратистки лидери.

Oбщата стачка е организирана от профсъюзи на работници и студенти. Официалните искания са за по-добра социална политика, 35-часова работна седмица и повишаване на минималната работна заплата.

В ядрото на протеста, обаче, е и гневът заради съдебния процес срещу сепаратиските лидери, които организираха референдум за независимоста на Каталуния.

Протестът беше подкрепен от сепаратистките партии и организации, но не и от големите профсъюзи. Организацията на работодателите осъди проявата като политическа - такъв тип стачки са забранени в Испания.

Демонстрантите блокираха магистрали край Барселона. Протестиращите замериха полицията с камъни. 12 служители на реда са с леки наранявания. Размирици имаше в центъра на града и по главните булеварди.

Паралелно с протестите тече делото срещу Жорди Санчес - бившия лидер на организацията "Каталунско национално събрание". Той е обвинен в подстрекаване към бунт и злоупотреба с държавни средства.