Френското правителство е изправено пред мащабен протест на държавните служители срещу реформите на президента Еманюел Макрон. Страната е парализирана от стачката в транспорта. Хиляди излязоха на митинги, организирани в 150 населени места. В Париж се стигна и до безредици.

Стачката на държавния сектор днес беше фатална за транспорта във Франция. От сутринта беше отменен близо половината от жп трафика за деня. Около Париж се движат едва 30% от влаковете от регионалната мрежа. За повечето парижани кошмарът трая часове, някои така и не успяха да отидат на работа.

Не остана назад и въздушният транспорт. Анулирани бяха 30% от полетите на трите летища около Париж - Роаси, Орли, и Бове.

Уахида, пасажер на летище „Орли“: Заминаван за Тулуза. Трябва да съм си вкъщи до утре вечер, но планирам нещо, ако отменят отново полета ми.

Много френски учебни заведения останаха затворени. Частично стачкуват болници, старчески домове и администрация.

Около 400000 души са излезли на митингите в различни градове на страната. В Париж две протестни шествия се срещнаха на площад "Бастилия", Подкрепиха ги крайнолеви политици, студенти и пенсионери. Митингът беше смутен от безредици, предизвикани от младежи с качулки, които влязоха в стълкновения с полицията.

Протестът се зароди сред железничарите, недоволни от обявената реформа на компанията SNCF, която страда от колосален дефицит от над 54 милиарда евро. Към тях се присъедини целият държавен сектор, отхвърлящ реформите на президента Макрон, които предвиждат съкращаване на 120 000 държавни поста, и промени в статута и условията на служителите.

Това е само началото на черна серия за жп транспорта .- през април железничарите предвиждат да стачкуват в два от пет дни, за обявените дни на стачка вече не се продават билети

© БНТ