НОВИНИ

Стачната вълна във Франция продължава

Към жп служителите днес се присъединиха и работещите в метрото. Въпреки това транспортен хаос не се очаква, защото част от влаковете се движат.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:10, 02.06.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Освен междуградските влакове, днес няма да се движи и около 1/3 от градския подземен транспорт. Придвижването ще е затруднено, но не е невъзможно. Отменени са 4 от всеки 10 композиции. Очаква се към протестите да се присъединят и работещите в пристанищата. От 3 юни, също поетапно, започва стачка на летищните служители.

Причина за бурните демонстрации е спорната трудова реформа, предложена от правителството на премиера Манюел Валс. Според него проектът е най-добрият вариант за намаляване на безработицата в страната. Французите обаче твърдят, че работодателите получават много повече права за сметка на трудещите се, които остават незащитени.

;

Сенатът трябва да дебатира законопроект на 14 Юни, за когато са насрочени поредните масови протести. Окончателното гласуване е планирано за 28 юни. Въпреки неудобствата, които стачките създават, социологическите данни сочат, че 46% от французите ги одобряват. Всичко това се случва само дни преди началото на Европейското първенство по футбол, за което Париж дава гаранции, че ще се проведе без проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летището в Брюксел възстанови изцяло нормалното обслужване на пътниците
Летището в Брюксел възстанови изцяло нормалното обслужване на пътниците
Два милиона лева ще получат фермерите с унищожени от дерматита животни
Два милиона лева ще получат фермерите с унищожени от дерматита животни