НОВИНИ

Стаматов: Извинителната бележка е основният документ за извиняване на отсъствие

В студиото на "Още от деня" заместник-министър Диян Стаматов заяви, че извинителната бележка остава основният документ за извиняване на отсъствието. В нея се добавя само номера на амбулаторния лист, наличието на подпис и печат на лекаря, както и диагнозата от която е болно детето за съответния период от време.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 31.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Стаматов каза, че стремежът е да се поощри максимално честността, защото през годините се натрупала една не много добра практика с издаване на фалшиви бележки и доста лесното им изписване. От друга страна медицински бележки се продаваха почти във всяка една книжарница, допълни той.

"Когато обявихме, че използването на амбулаторните листове ще е основният момент за извиняване на отсъствията, стана ясно, че в амбулаторните листови има написани много неща, които не трябва да стигат до погледа на голяма група хора".

Зам.-министър Стаматов поясни, че за да не чакат хората на големи опашки пред лекарските кабинети от образователното и здравното министерство решили към медицинските бележки да се изписва и номера на амбулаторния лист.

Всяко училище може да си изгради своя собствена система за проверка на медицинските бележки, уточни Стаматов. Много лесно може да се установи срещу амбулаторния лист, който има уникален номер дали отговаря съответната медицинска бележка или тя е фалшива.

Целият разговор със зам.-министър Диян Стаматов вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75-килограмова тиква в село Мирянци
75-килограмова тиква в село Мирянци
Протести срещу полицейско насилие в Мароко
Протести срещу полицейско насилие в Мароко