НОВИНИ

Министерството на финансите публикува проектобюджета на България за 2018 година

Министерството на финансите публикува проектообюджета на държавата за 2018-та година. В него са предвидени повече пари за здраве, социална политика и образование, както и нов държавен дълг от 1 милиард лева. Над 700 млн. лева ще отидат за заплати в различни сектори. С 10% ще се вдигнат заплатите на държавните чиновници. Илина Бисерова с подробна информация.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:15, 23.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Любен Томов - гл.икономист към КНСБ: Нашите очаквания бяха свързани с по-висок обем на плащанията на бюджета, които да бъдат предназначени за работни заплати. Няма да подкрепим този бюджет, защото това не е единственото изключение.По отношение на социалната политика, това са намаленото изплащане на болнични, затруднения достъп до системата за обезщетения за безработица, което внася напрежение на пазара на труда. Може да се даде положителна оценка, на повишаване с 1-процентен пункт на пенсионната ставка, също подобряване на условията за някои категории като хората с увреждания, увеличение на обезщетението за безработица, увеличаването на обезщетението за отглеждане на дете от 340 на 380 лева.
;
Добрин Иванов - изп.директор на Асоциацията на индустриалния капитал: Бюджетът, който е представен от министерството на финансите, е очакван, реалистичен и изпълним. По-скоро само отделни политики, които са заложени в разходната част, няма да бъдат подкрепени, но в цялост най-вероятно бюджетът ще бъде подкрепен. Това, което не одобряваме и смятаме, че е неправилно, е да растат разходите за сектор сигурност, там се предвижда разходите да растат с 1 млрд., това е най-високото перо след пенсиите, НЗОК и субсидията за общините. Административното определяне на минималната работна заплата и постепенното ѝ повишаване с всяка година и при това с доста силен темп в рамките на 10% и нагоре намалява конкурентоспособността, не е адекватно на ръста на производителността или на ръста на БВП.


;

Икономиката да нарасне почти 4%, разписаният дефицит е по-малък от тази година - 1%. Нов държавен заем в размер на 1 милиард, с който ще се покрият стари задължения.

;

Повече пари за образование 330 милиона лева, с които ще се повишат заплатите на учителите с 15%. Отделно се дават и още 180 млн. лв. за програми и стипендии.

;

За сектор "Сигурност" - 280 милиона лева повече. 100 милиона лева са за заплати в армията и още 55 милиона лева за възнаграждения на полицаите.

;

За социална политика и здравеопазване ще се дадат 1 милиард лева повече средства.

;

Още този петък предстои проектобюджетът да бъде обсъден в Тристранния съвет, а следващият месец да бъде обсъден в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докъде стигна тихата битка между Мадрид и Барселона?
Докъде стигна тихата битка между Мадрид и Барселона?
Бивш манекен и бивш комик на балотаж на президентските избори в Словения
Бивш манекен и бивш комик на балотаж на президентските избори в Словения