Вече са ясни резултатите от извънредната проверка на "Топлофикация-Перник". Тя беше разпоредена в сряда от Министерството на енергетиката, след протест на жителите на миньорския град. Причина за нея станаха множество сигнали на граждани, че често са без парно и топла вода. Какво установи проверката на ведомството, вижте в репортажа.

Перник

Късо съединение, пожарът от 19 февруари и липсата на инвестиции в топлопреносната мрежа са причина за честите аварии в "Топлофикация-Перник". Това установи проверката на Министерството на енергетиката. От ръководството на частната от 2011 година "Топлофикация" в Перник казаха, че не са изненадани от изнесената информация.

Инж. Любомир Спасов, директор на "Топлофикация-Перник": "Фактите, които са оповестили, са точно така и са верни."

От Министерството на енергетиката обръщат сериозно внимание на факта, че през послредните 5 години топлофикационното дружество не е инвестирало в подмяна на мрежата и че авариите са се увеличили с 30% през 2017-а година.

Инж. Любомир Спасов, директор на "Топлофикация-Перник": "Наистина в топлопреносната мрежа в последните 1-2 години инвестициите се забавиха малко, но това е, защото влагаме тук на наша територия в нови съоръжения и в изграждане и ремонт на работещите."

По изчисления на директора на дружеството са необходими 150 милиона лева, за да се обнови изцяло мрежата. Любомир Спасов коментира, че ще има обезщетение за абонатите, но не и период, който няма да бъде фактуриран, въпреки искането за това от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Инж. Любомир Спасов, директор на "Топлофикация-Перник": "Не фактурираме тогава, когато имаме прекъсване над 48 часа. Ние нямаме толкова дълго прекъсване. Имаме нарушаване качеството на топлоподаването."

Обезщетението ще бъде под формата на приспадане суми от сметките. Това ще бъде отразено във фактурите, които се очаква да излязат до средата на следващата седмица.