НОВИНИ

Стандартите за качество на храните да бъдат заложени в законодателството

Стандартите за качество на храните да бъдат заложени в законодателството. Тази идея предложи председателят на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори Десислава Танева, по време на кръгла маса на тема "Информиран или манипулиран е българският потребител за качеството на храните".

стандартите качество храните бъдат заложени законодателството
bnt avatar logo
от БНТ
15:41, 31.05.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Трябва да бъде създадена правна рамка, която да даде дефиниция за "качество", смята Танева. Тя каза още, че потребителите са изгубиили доверие в българските стоки и от съдържанието на етикета не могат да преценят дали един продукт е здравословен за тях. Затова според нея е необходимо да бъде веведен само един знак, който да показва, че продуктът е качествен. Според представители на бизнеса и специалисти по Европейско законодателство обаче не е възможно да бъдат наложени задължителни стандарти за качество и законът урежда храните да бъдат безопасни, а тяхното качество е субективен критерий.

Десислава Танева - председател на Комисията по "Земеделие, храни и гори":
Въвеждане на стандарти за здравословни, качествени храни, стандарти обаче по критерии, които са единни и които са определeни с помощта на науката за здравословното хранене, защото обратното би означавало да въведем в заблуждение потребителя.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът не отстрани кмета на Асеновград от длъжност
Съдът не отстрани кмета на Асеновград от длъжност
САЩ глобиха Дойче банк с 41 милиона долара за слаб контрол на прането на пари
САЩ глобиха Дойче банк с 41 милиона долара за слаб контрол на прането на пари