НОВИНИ

Станишев: Най-добър вариант са предсрочни парламентарни избори

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев подкрепя позицията на БСП, че трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори. Според него новата власт ще даде легитимност и на българското председателство на Европейския съюз през 2018 г.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:54, 02.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В Прага Съветът на ПЕС обсъжда ситуацията в Европа, мигрантската криза и подготовката за следващите евроизбори.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: "Със едни избори, които ще начертаят нов парламент, нова изпълнителна власт, ще има достатъчно време за сериозна подготовка, това ще даде легитимност на българското председателство. Ясна е обществената нагласа и позицията на двете водещи политически сили, какво има да се играят игри. Дори да се сглоби някакво мнозинство, как ще работи то? Кое ги обединява, каква програма? Това е безкрайно несериозно".

Според Станишев, следващите избори са възможност за БСП, която може да бъде силна с управленска програма и визия за България. Партията на европейските социалисти събра на съвет в Прага лидери, премиери и около 300 активисти от различни държави. Мотото на срещата е "Да спасим Европа". Съветът се провежда в труден момент за страните членки - в ситуация на бежанска криза, и месеци след Брекзит, който разклати Европа. Форумът обсъжда още младежките политики и заетостта. Станишев заяви, че сега има нужда от решителни действия и политическа воля за спасяване на Евросъюза. Той предлага за следващите евроизбори през 2019-та всички членове на леви партии в Европа чрез гласуване да определят кой да бъде кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия.

Сергей Станишев: "За да бъде това кампания преди кампанията, за да е мобилизираща за левите хора в Европа. За да разберат те, че техният глас ще определи кой ще е нашият кандидат. И това да ги мобилизира за европейските избори".

Станишев посочи, че европейските социалисти трябва да покажат, че са алтернатива на статуквото, на десните партии и крайните националисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от Варна пишат до Дядо Коледа
Деца от Варна пишат до Дядо Коледа
Чао 90-60-90 - да ядем без угризения?
Чао 90-60-90 - да ядем без угризения?