Председателят на ПЕС Сергей Станишев прикани към пълна мобилизация електората на БСП в следващите месеци преди евровота на 26 май. „Трябва да превърнем тези избори не просто в избори на 17 човека, които ще бъдат в Европейския парламент, а в национални избори. Защото много добре разбираме, че от изхода на тези избори зависи и това дали ГЕРБ ще държат властта или ще има условия за предсрочни избори", каза Станишев по време на Областната конференция на социалистите в Пловдив.

Сергей Станишев призова максимално бързо да приключат номинациите за листата на левицата за евровота.

Сергей Станишев: БСП трябва час по-скоро да приключи процеса на вътрешни номинации и формиране на листата, защото времето лети. Имаме всички шансове да постигнем много силен резултат, да победим ГЕРБ, ако излъчваме единство неформално, убедено. От изхода на тези избори зависи и това дали ГЕРБ ще държат властта или ще има условия за предсрочни избори.

Станишев изрази съмнение в честното провеждане на евроизборите.

Сергей Станишев: Аз ще ви припомня 2011 г., когато имаше президентски и местни избори в едно и разликата между двамата кандидати беше 300 000 и имаше 200 000 невалидни бюлетини, вие си спомняте как в зала "Универсиада" се хвърляха едни чували, скандални неща. Това беше единственият път, когато БСП не призна резултатите от изборите. Така че притесненията на БСП са обосновани, познавайки похватите на ГЕРБ.

Според Станишев решението на социалистите да напуснат Народното събрание е било основателно и не подлежи на оспорване, заради мнозинството, с което е прието в Националния съвет.