Няма опасност за водата на София - съоръжението има капацитет да осигури допълнителните 300 л./сек, които правителството иска за Перник. Капацитетът на Рилския водопровод е за провеждане на 1700 л./сек. През 2019 г. средно сме подавали около 900 литра. Това заяви пред БНТ заместник изпълнителният директор на "Софийска вода" Станислав Станев.

Този водопровод ще бъде захранен от резервоар Мало Бучино. Всичките ни клиенти, които са захранени от Рилския водопровод или Мало Бучино продължават да използват налягане, което се диктува от резервоара.

Предварителните разчети показват, че това няма да оскъпи водата за столичани. КЕВР определя цените във водния сектор, коментира Станев. Бизнес плановете са 5-годишни, в тази нова система няма да се влагат инвестиции, а те ще бъдат направени от правителството.

Жителите на Перник са в тежко положение, ние бихме искали да помогнем, смятаме, че това е наш морален дълг. Искам да успокоя жителите на Самоков и София - няма риск за стената на яз. "Бели Искър". Трябва да има усилване на стената, дотогава поддържаме по-ниско ниво, нямаме случай, в който да сме надвишили препоръчителния обем, каза още Станислав Станев

В момента загубите по водопреносната мрежа на София са 45%, в последните години загубите са намалени с 20 млн. кубични метра.

Още по темата Водната криза