НОВИНИ

Аутизмът е лечим, смятат психолози

Хванат достатъчно рано аутизмът е обратим и това се е случвало няколко пъти, заяви клиничният психолог Станислава Чуринискиене от Центъра за ранна интервенция "Всяка дума". Тя посъветва родителите да наблюдават детето си от първия ден за класическите аутистични симптоми и поведение.

Росица Белева
от Росица Белева
09:56, 12.02.2016
5159
Чете се за: 00:33 мин.
Още
аутизмът лечим смятат психолози

В "Денят започва" тя изнесе стряскащи данни за развитието на болестта: преди 10 години едно на 10 000 деца е било диагностицирано с аутизъм, а сега средно за света 1 от 70 деца е от аутистичния спектър. Ако се върви с тези темпове, след още 10 години едно на всеки две деца ще има проблеми с общуването, алармира Чуринскиене. В България официална статистика не се води, но в рамките на Европа се класираме на някое от средните нива (1 от 50 деца).

Станислава Чуринискиене от Центъра за ранна интервенция "Всяка дума": Когато едно дете е диагностицирано с аутизъм, родителите чуват - не търсете медицински причини, приемете детето каквото е. Реално аутизмът и проблемите в развитието не са някакви мистични състояния. Те всъщност имат много сериозни медицински причини, които са доказуеми с клинични тестове. Децата се нуждаят да се създаде процедура, която да помага на родителите да минат през всички стъпки, да знаят кои са нужните изследвания, да знаят какъв би могъл да бъде медицинският проблем и да го адресират.

Вижте пълния запис на разговора в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спаска Митрова загуби делото за правата на детето си
Спаска Митрова загуби делото за правата на детето си
94 станаха жертвите на земетресението в Тайван
94 станаха жертвите на земетресението в Тайван