НОВИНИ

Станцията по бубарство във Враца стана на 121 години

В САЩ отглеждат копринената буба от българско семе, което се слави като едно от най-качествените в света. Но в последно време бубарството у нас от първо място по производство, вече сме на опашката в световния път на коприната. Опитната станция по бубарство във Враца е със 121 годишна история.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
12:36, 02.09.2017
5623
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Малцина знаят, че във Враца в края на 19-ти век се появява първото научно селскостопанско звено в България, наречено Образцова бубарница. Тук са създадени едни от най-елитните сортове копринени буби и черничеви фиданки, а богатият генофонд на станцията наистина е уникален. Не случайно тук идват на обучение специалисти от цял свят.

проф. д-р Панимир Ценов, директор на опитната бубарска станция - Враца: При черницата ние разполагаме с генофонд от над 150 сорта, които са с произход от 30 държави. При копринената буба генофондът е съставен от над 200 породи буби, също от над 30 държави. През миналата година сме обучили 6 курсисти от Грузия, Тайланд и Великобритания. Сега съвсем скоро идват още 5 курсисти от Колумбия, Украйна и Исландия.

Древният път на коприната продължава през 21-и век с нови неподозирани възможности, смятат специалистите. Освен че цената на суровите пашкули е скочила двойно, копринените продукти вече широко се ползват в медицината, в хранителната сфера и дори в изкуството.

проф. д-р Панимир Ценов, директор на опитната бубарска станция - Враца: Така например ние продаваме черницата в Европейския съюз, например в Португалия, където сме изнесли доста фиданки от сортове, които плодават. Има много голям интерес към плодовете на черницата поради тяхното диетично действие и консумацията им снижава кръвната захар.

И ако за нашите производители копринарството вече не е толкова атрактивен отрасъл, не не последно място и заради недостатъчните евросубсидии, то в чужбина високо ценят качеството на нашето бубено семе.

проф. д-р Панимир Ценов, директор на опитната бубарска станция - Враца: Ние произвеждаме висококачествено семе, което е едно от най-добрите в света, поради което намираме пазар за него в чужбина и то в страни като Съединените щати, където сме един от основните доставчици на този продукт.

Отскоро в Бубарската станция се гордеят и с уникална придобивка - тъкачен стан за жакардове коприна с перфокарти на повече от един век, спасен от разрушена стара къща във Враца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 112 хиляди зрители са посетили зала Колодрума в Пловдив
Над 112 хиляди зрители са посетили зала Колодрума в Пловдив
5 км опашка на ГКПП Маказа от България към Гърция
5 км опашка на ГКПП Маказа от България към Гърция