НОВИНИ

Стар буркан от туршия в нова роля - идеален подарък

Ще надникнем заедно в един необикновен хол. Претрупан от ненужни вещи, той се превръща в лечебница за непотребните неща и им дава живот. Как с помощта на декупаж, рисунка на ръка и пренасяне на изображения едно момиче създава приемственост между старите и новите вещи - разказва Цанка Николова и операторът Хрисимир Данев.

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:57, 27.12.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Като студентка Бояна създава кукли от парцали, след това картини от стари грамофонни плочи, които разтопява със свещ, а от година и половина чрез рисуване и декупаж вдъхва нов живот на стари вещи. Тя признава, че трудно се разделя с готовите изделия и затова всичко, което изработва, задължително остава поне две седмици в дома ѝ.

Бояна Ушева: "Понякога прескачам границата на естетичния минимум, защото холът ми се превръща в изложение на приложните изкуства.
"Мразя този израз: Вещи за изхвърляне, защото си мисля, че тези вещи носят в себе си някаква емоция, спомени, някакви приятни преживявания. Просто ги съживявам и ги превръщам в нещо, което освен че носи уют и носи някаква приемственост и спомени".

Бояна е израснала в семейство на художници и това е достатъчно вдъхновение. Но най-добре работи, когато е по поръчка.

Бояна Ушева: "Реших да събирам такива стари предмети, да им дам нов живот, да им придам естетически вид. Да намерят една своя нова история, един нов дом и да създават някакъв уют,топлина. Такива стари вещи по принцип могат да стоят много добре в едно модерно жилище, стига да им се намери подходящото място".

Представете си само - кутията за бижута или любовни писма на баба ви, която е сменила няколко поколения, днес заживява отново - готова за нови истории и спомени, които да разказва след време. А стари сандъци, които събират прах в мазето или бурканите от зимната туршия могат да се превърнат в страхотен подарък за всякакъв повод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклонение пред врачанския митрополит Калиник
Поклонение пред врачанския митрополит Калиник
Област Пловдив е в предгрипна епидемия
Област Пловдив е в предгрипна епидемия