НОВИНИ

Стара Загора посреща Празника на града с нов катедрален храм

Стара Загора посреща Празника на града - 5 октомври, с нов катедрален храм - "Свети Николай". Това съобщи Негово високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприян. Решението е взето на епархийски съвет, а храмът е избран, защото е най-голям и се намира в центъра на града.

bnt avatar logo
от БТА
09:19, 05.10.2018
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
стара загора посреща празника града нов катедрален храм

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият синод ще гостуват на Стара Загора от 5 до 7 октомври 2018 година. Поводът е честването на Деня на Стара Загора и на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев, който с решение на Българската екзархия първи застава на митрополитската катедра през 1895 година.
От 8.00 ч. до 10.00 часа днес в храм "Свети Николай" митрополит Киприан и свещеници ще отслужат Божествена Света литургия за благополучието на града. След това от храма ще тръгне литийно шествие до парк "Пети октомври". Там ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча, където на 5 октомври 1879 г. е положен символичният първи камък за възстановяването на изпепеления през Руско-турската война град.

"В 10.30 часа на Античния форум "Августа Траяна" ще се проведе ритуалът по издигане на знамената на Република България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Митрополит Киприан ще отслужи празничен водосвет за жителите на вечния град. Точно в 17.00 часа пред парк "Тракия", старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница", която идва от Украйна.

Литийното шествие, водено от патриарх Неофит, митрополитите от Светия Синод, старозагорското свещеничество и гражданите, ще стигне до храм "Свети Николай", където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица "Скоропослушница" е покровител на онкоболните. От 18.00 ч. в църквата ще бъде отслужен вечерен молебен за тяхното изцеление.

"Чудотворната икона на Майка Богородица "Скоропослушница" е копие, изографисано в Света гора през 1893 година, уточни свещеник д-р Йордан Карагеоргиев. Иконата е осветена в манастира "Дохиар", където от 10 век се намира оригиналната чудотворна икона. През 1915 г. това копие е подарено на църквата "Св. Александър Невски" в гр. Ананиев в Украйна. Иконата ще бъде изложена през трите празнични дни за поклонение от старозагорци и гостите на града. На 6 октомври от 9.30 часа в зала "П. Р. Славейков" на Община Стара Загора започва тържествена сесия на Общинския съвет Стара Загора, с участието на Патриарх Неофит и Светия синод.

В 10.00 часа Патриарх Неофит ще открие научна конференция, посветена на 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий. Конференцията ще завърши с премиерна прожекция на документален филм за живота и делото на митрополит Методий Кусев. В 16.00 часа Патриарх Неофит и синодалните митрополити ще посетят храм "Света Троица". Там те ще присъстват на освещаването на ремонтираната сграда на Неделното училище към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий, разположен в подножието на парк "Аязмото".

На 7 октомври от 8.30 ч. в храм "Св. Николай" Негово светейшество ще отслужи възкресно-празнична утреня и Божествена света литургия и ще обяви, че храмът става катедрален. За празника реставраторът Лука Давидов и синът му Емил са възстановили над 100 образа на светци. Сред зографите на храма са Антон Митов, професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов, както и неговият баща Атанас Гюдженов.

Пред иконостаса вече е поставено ковчеже с миро от мощите на Св. Николай Мирликийски, донесено от църквата в италианския град Бари в Италия, където се пазят мощите му, от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

За последен път храмът е имал голямо всенародно честване през 1935 г., когато са отбелязани 100 години от осветяване на първата дървена църква "Свети Николай", припомни пред БТА отец Емилиян, предстоятел на храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много слънце и високи температури днес и през почивните дни
Много слънце и високи температури днес и през почивните дни
Тази неделя В кадър по БНТ 1: Първото семейство - филм на Геновева Радева
Тази неделя "В кадър" по БНТ 1: "Първото семейство" - филм на Геновева Радева