Старинен тръбен орган вече оглася литургиите в църквата "Пресвето сърце Исусово" в град Раковски. Той беше осветен днес за храмовия празник. Заради сглобяването му, италианския орган-майстор, който го е реставрирал, прекара почти месец в България. Преди това музикалният инструмент е служил на вярващите в енория в Германия.

Раковски

Инструменти от този тип са рядкост за България, а за църквата в Раковски е сбъдната мечта да притежава такъв орган. Той е на възраст около 60 години, което го прави още по-ценен.

Отец Димитър Димитров
"Инструмент, който липсваше в нашата енория, това ни подтикна да се заинтересоваме да имаме един достоен тръбен орган. Благодарение на маестро Алесандро Джирото успяхме да го доставим от Италия."

Алесандро Джирото започва да го реставрира през февруари в Италия. В началото на юни отделните елементи са готови и ги пренасят с тир до Раковски. От тогава орган-майсторът работи в църквата всеки ден по 12 часа, за да го сглоби.

Алесандро Джирото – орган-майстор
"Аз съм удовлетворени заради приятелството, което намерих тук, и затова, че успях да спомогна на България и в частност католическата църква да се обогати с един такъв музикален инструмент."

Органът е Раковски е съставен от 800 тръби, има 12 оригинални регистри и още 3, добавени от Джирото, затова инструменталистите казват, че има италианско звучене. Той ще звучи по време на неделните литургии.