НОВИНИ

Старият конак в Мелник от години тъне в разруха

Старият конак в Мелник от години тъне в разруха. Сградата е паметник на културата, но в момента не се използва за нищо. Хората в малкия град се притесняват, че настъпването на зимата, конструкцията няма да издържи и ще се разруши. От общината в Сандански имат идея да ремонтират емблематичната сграда и да я превърнат в музей на Мелник и региона.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
09:12, 05.12.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Конакът е построен през 1821 година. Това е бил използван от областната управа в Мелник, а през годините предназначението му е променяно много пъти. В момента обаче е напълно изоставен и конструкцията е опасна.

Антон Ковачев, директор на Археологически музей Сандански: Конакът, след Освобождението на този район и присъединяването към България, е използван за училище, а след това и за пансион. Сградата е ценно по много причини. Една от тях е, че е красива като външен вид, има много добро разположение и е многофункционална.
Атанас Стоянов, кмет на Сандански: Има изготвен идеен проект от далечната 2013 година. За жалост, този проект е останал само идеен. Търсим финансови инструменти и възможности този идеен проект да бъде трансформиран в работен такъв. Направена е вече работна група между представители на общинска администрация, на Археологическия музей в Сандански и проектантите, които са изготвили този работен проект.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болница в Пловдив ще получи високотехнологична апаратура от Българската Коледа
Болница в Пловдив ще получи високотехнологична апаратура от "Българската Коледа"
Столична община ще осигури подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства
Столична община ще осигури подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства