Старият конак в Мелник от години тъне в разруха. Сградата е паметник на културата, но в момента не се използва за нищо. Хората в малкия град се притесняват, че с настъпването на зимата, конструкцията няма да издържи и ще се разруши. От общината в Сандански имат идея да ремонтират емблематичната сграда и да я превърнат в музей на Мелник и региона.

Мелник, Сандански

Сградата е на два етажа и е построена през 1821 г., използвана е от околийската управа в Мелинк, след това за училище и пансион. Но от началото 90 години на миналия век е изоставена. От Общината в Сандански обясниха, че със собствени средства няма да могат да ремонтират стария конак, но имат изготвен идеен проект.

Атанас Стоянов, кмет на община Сандански: Налага се значителни средства да бъдат инвестирани в нея. Така че ще търсим възможности от европейско и национално финансиране.

Предвижда се фасадата на сградата ще бъде запазена, а конструкцията подсилена. В новия музея ще бъдат събрани и подредени всички експонати, които пазят историческото наследство на Мелник и региона.

Антон Ковачев, дир. на Археологически музей - Сандански: Събрали са през годините колегите над 10 000 материала. Също така ще ви върнем обратно камбаните от Национално историческия музей, които са от началото на 13 век. И са най- старите запазени камбани на Балканите.

Предстои да се изчисли каква сума ще е необходима за ремонта на стария конак.