НОВИНИ

Старият континент отбелязва Деня на Европа и Деня на победата

В Деня на Европа България е все по-близо до номинацията на своя еврокомисар - пост, който остана свободен пет месеца след напускането на Кристалина Георгиева. Освен Деня на Европа, старият континент отбелязва и другата знакова годишнина - Деня на победата над хитлерофашизма.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 09.05.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Двете годишнини бяха отбелязани у нас в различни градове с отделни тържества, но без ярко противопоставяне, характерно за други години, в които политическото говорене беше по-силно, отколкото думите на признателност. Президентът Румен Радев присъства на церемонията по издигането на знамето на ЕС. Европа почете всички, дали живота си за свободата. И се преклони пред саможертвата и патриотизма.

Цветя пред паметниците на загиналите в борбата с фашизма и изпълнения на Одата на радостта - химна на Европа, са кадрите, които днес излъчват всички новинарски канали. София, Брюксел, Москва, Берлин - всички европейски столици днес показаха как половин милиард европейски граждани могат да изповядват едни и същи ценности. За 65 милиона европейци, обаче, днес е различен ден. Заради Брекзит за първа година Старият континент отбелязва Деня на Европа без Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерика Могерини: Бъдещето на ЕС е от значение за целия свят
Федерика Могерини: Бъдещето на ЕС е от значение за целия свят
Мария Габриел отрече с нея да са водени разговори за поста на еврокомисар
Мария Габриел отрече с нея да са водени разговори за поста на еврокомисар