НОВИНИ

Старопланинските проходи остават затворени след падналия обилен сняг

Екипи на пътноподдържащите фирми продължават разчистването на падналите дървета на проходите Петрохан и Троянски след падналия мокър сняг там, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. До възстановяването на движението през прохода Петрохан обходният маршрут е през Искърското дефиле. Продължава работата и на Троянския проход. Очакванията са той да бъде отворен утре. От пътната агенция призовават шофьорите да не навлизат в затворените проходи до пълното им разчистване и възстановяване на тяхната проходимост.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:34, 08.10.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Проходът Троян - Кърнаре все още е затворен за превозни средства. В частта му в Ловешка област вече са почистени падналите дървета и клони, но работата по южния склон на прохода все още продължава. Очаква се той да бъде отворен утре. Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов инспектира рано тази сутрин работата на екипите.

инж. Дончо Атанасов - председател на АПИ: Събираме групи и заедно с Гражданска защита, горските стопанства, пътно поддържащи фирми, които цяла нощ са работили в двата прохода, но поради опасността от възникване на произшествия (дърветата падат постоянно) през нощта съм ги изтеглил, а сутрин вече всички са на място и работят.

Снеговалежът и нападалите от тежката листна маса дървета ограничиха движението по още един проход в Ловешко - този по пътя Шипково - Рибарица.

Николай Пенов: За зимата съм готов, но то всяка година все шофьорите били изненадани. Те го съобщават по телевизиите постоянно и накрая - били сме изненадани, имало задръствания...

Въпреки отправените предупреждения и днес не липсваха шофьори тръгнали на път с летни гуми, който създаваха проблеми за движението.


Проходът Петрохан остава затворен за движение за всички моторни превозни средства. Забраната за преминаване бе въведена вчера следобед, когато мокрият сняг повали множество огромни дървета и клони върху пътното платно. Втори ден те се отстраняват от екипи на Гражданска защита, пътно поддържащата фирма и горското стопанство. За целта в участъка е концентриран солиден ресурс от хора и техника. От Областното пътно управление в Монтана не се ангажират със срок, кога ще бъде отворен проходът. Днес обаче валежите там спряха, така че се очаква това да стане във възможно най-кратки срокове.


Около 4 -5 сантиметра е снежната покривка, която се образува на връх Шипка. Заради силния вятър и натежалия сняг през изминалата нощ имаше десетки нападали изпочупени клони и дървета. Пътят на прохода Шипка е почистен и опесъчен. Премахнати са и нападалите дървета по пътното платно, а снеговалежа спря. Няколко екипа на пътноподдържащата фирма с техника, ще дежурят през цялата нощ, за да реагират при нов снеговалеж. От АПИ призовават водачите да не предприемат пътуване през старопланинските проходи без подготвени за зимни условия автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеликоптери гасят пожар в търговски център в Москва, евакуираха над 3000 души
Хеликоптери гасят пожар в търговски център в Москва, евакуираха над 3000 души
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун издигна сестра си на висок партиен пост
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун издигна сестра си на висок партиен пост