НОВИНИ

Стартира делото срещу наредбата за платено паркиране пред жилищата в Пловдив

Административният съд даде ход на делото, образувано по жалба на депутата Славчо Атанасов, срещу решението на Общинския съвет за платено паркиране пред жилищата в града. Според бившия кмет наредбата е несправедлива, а процедурата по кандидатстването – непрозрачна. От Общинския съвет обясниха, че правилата са близки до тези при записването в детски градини и училища, а ако не сработят, могат да бъдат променени.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
18:41, 24.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Депутатът Славчо Атанасов днес не дойде в съда, но адвокатът му представи още трима души, които са поискали да се присъединят към неговата жалба. Един от тях е инвалид, възразил още по време на консултациите за новата наредба.

Атанас Петров, адвокат: "Това е представител на хората с увреждания, чието основно оплакване е, че му се отнема правото да ползва паркомясто, защото всички хора с увреждания по закон имат право на места на всеки паркинг, докато тази Наредба изрично казва, че абсолютно на всяко място ще бъде поставяна скоба, която ще се дава по уточнения ред."
Евелина Божикова, представител на Общинския съвет: "Ние тука не говорим за обществени паркинги. Идеята на тази Наредба е в междублоковите пространства да бъдат създавани конкретни терени с предназначение местодомуване на превозните средства на живущите. Изобщо не става реч за лотария, а става дума за конкуренция по строго определени правила."

Според наредбата районните кметове издават разрешения за ползване на място в общински терен срещу 20 лева на месец. Критерии като адрес наблизо и собствен автомобил носят най-много точки при кандидатстване. Ако класираните имат равен брой точки, се пристъпва към жребий.

Съдебното заседание, което ще разгледа жалбите по същество, ще се проведе на 12 януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Островът, на който e заснета песента Деспасито, тъне в разруха
Островът, на който e заснета песента "Деспасито", тъне в разруха
Над 230 станаха жертвите на атентата в Северен Синай
Над 230 станаха жертвите на атентата в Северен Синай