Намаляват българите, които имат готовност да дарят органи за трансплантация. Това показва проучване на "Алфа рисърч", поръчано от Министерство на здравеопазването. Започва и кампанията "Да! За живот!" за стимулиране на донорството, на която БНТ е медиен партньор. За изследването и за проблема с донорството у нас разговаряхме с Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" и проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

74% от анкетираните казват, че биха се доверили и биха потърсили възможност за трансплантиране на орган.

Проблемът е, че става все по-очевидна разликата между хората, които чакат за трансплантация и донорите. У нас 35% от хората казват, че лично биха били съгласни да станат донори.

Трансплантационната система на една държава е огледало на здравната система, смята проф. Владов. Той отбеляза, че за първи път от много време има кампания, подкрепена от държавата, за донорството. Кампанията е една реклама за донорството и показва на хората какво представлява то. Много голям процент от хората не разполагат с достатъчно информация по темата, смята професорът.

Близо 60% от българите нямат информация за донорството

Близо 60% от българите нямат информация за донорството

35% от българите биха дарили органите си при фатален инцидент. А около 31% са склонни да дарят органите на близък или роднина.

Вижте повече за кампанията Да! За живот!