НОВИНИ

МВнР освобождава Христо Стоичков като почетен консул в Испания

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Стоичков обвини испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария във „франкизъм“, а тя от своя страна го заплаши със съд.

bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 10.10.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Бившият национал на България определи като „пълен срам“ действията на цялото правителство на Испания след опита за провеждане на референдум за независимост на Каталуния, на който имаше сблъсъци между граждани и испанската полиция. Камата направи това изявление пред мексиканската телевизия "Унивижън", за която работи, като се появи във видеото с каталунския флаг на ръката си.

;

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви, допълниха от външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колиформи и ешерихия коли са открити във водата в десет села в Пернишко
Колиформи и ешерихия коли са открити във водата в десет села в Пернишко
Полицията в Перник издирва 80-годишен мъж
Полицията в Перник издирва 80-годишен мъж