Филмът "Посоки" на Стефан Командарев в официалната селекция на Кан. Това се случва след почти 30-годишно отсъствие на родното кино от фестивала. Българското заглавие ще се бори за наградата в категорията "Особен поглед". "Посоки" е копродукция на БНТ. И още един филм с българско участие в същата категория. "Уестърн" е копродукция между Германия, България и Австрия, в който участват и братя Чучкови. Участниците в конкурсната програма бяха обявени днес, а наш екип се срещна с режисьора Стефан Командарев.

За емоцията от добрата новина и очакването за представянето на Лазурния бряг, разказва Айше Сали.

История за събирачите на човешки истории, разказани по "Посоките", към които сме поели. Филм, в който шестима таксиметрови шофьори съпреживяват неволите и комичните моменти в живота на техните клиенти.

Стефан Командарев, режисьор: Когато ми се обадиха по телефона преди десетина дена ми се подкосиха краката. Да не говорим, че те седмица преди това са ми изпратили мейл, който е попаднал в спама. Аз бях в Берлин. Точно завършвахме постпродукцията на звука. Обади ми се директорът на "Особен поглед" - с въпроса: преди 1 седмица ви изпратихме мейл и нямаме никакъв отговор от вас. И тук в Кан се чудим не се ли радват тези хора? Какво се случва?

Стефан Командарев смята, че успехът на неговия филм е резултат на възхода на българското кино през последните години, когато филми като "Безбог", "Слава" и "Урок" взеха награди от престижни фестивали.

Айше Сали: С какво според вас вашият филм ги спечели?

Стефан Командарев, режисьор: Ами ние вече събрахме доста мнения, включително и от Кан. Директорът на фестивала Тиери Фремо в официалната покана каза, че изключително много харесва филма. Има едно много съвременно и европейско звучене за всичко, което се случва днес и в България, и в Европа.

В пътуването с такси и истински случки от живота участват едни от най-обичаните български актьори. Звездния състав, който ни води из софийските улици, включва Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Васил Василев - Зуека, Юлиан Вергов, Стефка Янорова.

Стефан Командарев, режисьор: Цялата палитра на слоевете в България е представена между редовете на таксиметровите шофьори. Те са свидетели и участват в много такива случки. Ако искаме нещо да променим към по-добро, първата стъпка това да се случи е да си дадем реална сметка за състоянието на нещата. Да ги покажем без розови очила.

За наградата в Кан "Посоки" ще се състезава с още 16 филма.

Стефан Командарев, режисьор: Имаме много работа, така че филмът да заеме достойното си място. Ще бъде напрегнато, но пък ще бъде интересно.

Фестивалът ще се проведе между 17 и 28 май, а тази година се навършват 70 години от създаването му. След седмица ще разберем и точният ден, когато българското кино отново ще триумфира на Лазурния бряг.