Бившият служебен премиер на България Стефан Софиянски гостува в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов с коментар за икономическото състояние на страната ни и перспективата да бъдем приети в еврозоната.

Политиката на излишъка е изключително вредна - дават се пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален Брутен вътрешен продукт, категоричен е Софиянски. Ако тези пари бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, но за това се изисква една много по-дългосрочна стратегия, допълни той.

Според него България не е подготвена за влизане в Еврозоната заради слабото ни икономическо развитие.

Стефан Софиянски: Икономиката трябва да бъде буфер при въвеждането на еврото, защото няма как да минем без сътресения. Пенсионер с нормална пенсия 350 лв, как ще живее той със 170 евро в Европа? Икономиката трябва да има много по-силен растеж, да поеме удара, радикално да се качат пенсиите и тя да поеме сътресенията.

Според Софиянски, България е в пълен икономически застой от 1 януари 2007 г. (когато сме приети за пълноправен член на ЕС) с леви правителства - на Станишев, Борисов, частично на Орешарски.

Стефан Софиянски: Много съм изненадан, че липсва амбиция в това правителство да мръдне. Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. За мен некадърността е по-страшна от корупцията.

Софиянски е категоричен, че страната има нужда от нов социален и политически проект, за да бъде изградена като една модерна европейска държава.

България по пътя към приемане на еврото: Валдис Домбровскис специално пред БНТ

България по пътя към приемане на еврото: Валдис Домбровскис специално пред БНТ

Най-реалистичната прогноза на Европейската комисия за приемане на еврото в България е три години - в този срок се включва както подготовката на стран...